Három évezred alatt rengeteg nemzet ment át Tunézián, azért a helyi konyha a legváltozatosabbak közé tartozik. Mindegyik a bevándorló és a leigázó nemzetből ugyanis hagyott itt valamit a konyhai művészetéből. Az itteni természet és a tenger nagyban hozzájárult a konyha kifejlődéséhez. Rendelkezésre áll rengeteg fajta zöldség és gyümölcs, valamint tengeri élőlények. Nagy hangsúlyt fektetnek a változatos fűszerekre is, amelyek nélkül egy eledelt sem készítenek el. Ezt a klasszikus konyhát meg fogja tudni kóstolni a hotelok nagy többségében. A kis és nagyobb éttermek hivatalos értékelése egytől három villáig terjed.
Ha azonban nem ízlene a helyi konyha, akkor ne féljen, a tunéziaik nagyon alkalmazkodóak és az európai minta alaján itt francia ízletességeket is megkóstolhat.
Tipikus tunéziai falatok:
Kuszkusz
A helyi konyha bázisába tartozik. Szétőrölt kemény búzából és árpából készül. Főzéséhez egy speciális fazekat használnak, amely alsó részében a szószt főzik és a felső részben a szósz párájában fől a kuszkusz. A szószba raknak paradicsompürét, harisszát és más fűszereket, birka, csirke vagy halhúst, burgonyát és különféle zöldségeket. Végezetül a kuskuszt összekeverik a szósszal és körberakják hússal és a zöldséggel, amelyet benne főztek meg.
Tazsín
Nagyon közkedvelt egybefőtt eledel húsból, tojásból, reszelt sajtból és zöldségből.
Értékelés: Tunézia - last minute utak, letenky
Harissza
Nagyon kedvelt fűszerfajta, egy csípős pasztáról van szó, amelyet szárított és összetört pirospaprikából nyernek. A legtöbb tunéziai szószba belerakják.
Saksúka
A következő tipikus tunéziai étel. Hagymából, paradicsomból és paprikából főzik, fűszerekkel és fokhagymával ízesítik, amelybe esetenként egy tojást ütnek bele.
Brik
Tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából, mint előételt tálalják.
Baklewa
Édes desszert. Ezek a kíváló sütemények mandulával, mogyoróval vannak töltve és rögtön mézbe mártva. Sokszor szárított gyümölccsel és datolyával gazdagítják.
A helyes ínyenc nem hagyhatja, hogy hiányozzon az asztalról a helyi kitűnő mentateát vagy a híres arab kávét néhány csepp rózsavízzel megízesítve. Megéri megkóstolni a kiváló szárazborokat is és a helyi Celtia sört.