Tunézia - Étkezés

(Oldalak) > > > Étkezés

Három évezred alatt rengeteg nemzet ment át Tunézián, azért  a helyi konyha a legváltozatosabbak közé tartozik. Mindegyik a bevándorló és a leigázó nemzetből ugyanis hagyott itt valamit a konyhai művészetéből. Az itteni természet és a tenger nagyban hozzájárult  a konyha kifejlődéséhez. Rendelkezésre áll rengeteg fajta zöldség és gyümölcs, valamint tengeri élőlények. Nagy hangsúlyt fektetnek a változatos fűszerekre is, amelyek nélkül egy eledelt sem készítenek el. Ezt a klasszikus konyhát meg fogja tudni kóstolni a hotelok nagy többségében. A kis és nagyobb éttermek hivatalos értékelése egytől három villáig terjed.

Ha azonban nem ízlene a helyi konyha, akkor ne féljen, a tunéziaik nagyon alkalmazkodóak és az európai minta alaján itt francia ízletességeket is megkóstolhat.

Tipikus tunéziai falatok:

Kuszkusz

A helyi konyha bázisába tartozik. Szétőrölt kemény búzából és árpából készül. Főzéséhez egy speciális fazekat használnak, amely alsó részében a szószt főzik és a felső részben a szósz párájában fől a kuszkusz. A szószba raknak paradicsompürét, harisszát és más fűszereket, birka, csirke vagy halhúst, burgonyát és különféle zöldségeket. Végezetül a kuskuszt összekeverik a szósszal és körberakják hússal és a zöldséggel, amelyet benne főztek meg.

Tazsín

Nagyon közkedvelt egybefőtt eledel húsból, tojásból, reszelt sajtból és zöldségből.

Értékelés: Tunézia - last minute utak, letenky

Harissza

Nagyon kedvelt fűszerfajta, egy csípős pasztáról van szó, amelyet szárított és összetört pirospaprikából nyernek. A legtöbb tunéziai szószba belerakják.

Saksúka

A következő tipikus tunéziai étel. Hagymából, paradicsomból és paprikából főzik, fűszerekkel és fokhagymával ízesítik, amelybe esetenként egy tojást ütnek bele.

Brik

Tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából, mint előételt tálalják.

Baklewa

Édes desszert. Ezek a kíváló sütemények mandulával, mogyoróval vannak töltve és rögtön mézbe mártva. Sokszor szárított gyümölccsel és datolyával gazdagítják.

A helyes ínyenc nem hagyhatja, hogy hiányozzon az asztalról a helyi kitűnő mentateát vagy a híres arab kávét néhány csepp rózsavízzel megízesítve. Megéri megkóstolni a kiváló szárazborokat is és a helyi Celtia sört.

 

 

 

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Az arab írás
20.06.2011 Malouf
15.04.2011 az A1 autópálya

Utoljára a fórumban...

25.05.2011 Animátorok
24.05.2011 Félpanzi vagy all incl?

Utolsó fényképek...

Erődítmény
Tunéziai napnyugta
Tunéziai strand
Monastir
Életstílus