Tunézia - Pénznem és árak

(Oldalak) > > > Pénznem és árak

Pénzügyek

A pénznem árfolyama elég stabil, azonban tilos bármilyen behozatala vagy kivitele a tunéziai dinároknak. Hogy az országból való indulás előtt vissza tudja váltani a Dinárokat valutára (legjobb a dollára vagy euróra váltás), be kell mutatnia az előző váltásról szóló bizonylatot, ezért minden bizonylatot gondosan őrizzen meg. Valutára visszaváltani csak maximum az eredeti váltás  30 % lehet visszaváltani, maximálisan  100 TND értékig.

A fővárosban és más idegenforgalmi központokban pedig rendelkezésre állnak bankautomaták. Elfogadják a Visa, Visa Elektron, Mastercard típusú kártyákat. Kártyával lehet fizetni a jobb hotelokban és az éttermekben is.

Árfolyam

Az utolsó években 150-170 Ft/TND érték körül mozog.

Vásárlások

A fő szabály a piacokon való alkudozás, alkudozás, alkudozás. Tunéziában nagy mennyiségű gyönyörű ajándékot lehet venni, mint a különböző kerámia és a szőnyegek. Azonban ezek 10 x drágábbak, ezért ne féljen egy kicsit harcolni az áruért. Kivételt képeznek a hagyományos „kőboltok“, ahol az árak le vannak fixálva. Itt sajnos semmit sem lehet csinálni a végső árral és a termékek valamivel drágábba jönnek majd bele. A másik oldalon viszont biztos lehet benne, hogy ezekben az üzletekben minőséget kap. Ugyanis  piacokon nem mindegyik (jobban megmondva majdnem egyik sem) „handmade“ termék tényleg kézzel gyártott.

Hasznos információ: Semmilyen esetben sem kérdezze meg annak a terméknek az árat és ne kezdjen alkudozni, amit nem szeretne megvenni. Ha egyszer megegyezett az üzletessel az árban, akkor meg kellene vennie a terméket. Ha nem így cselekszik, akkor az egyik legnagyobb bűnt követi el és az üzletes mindenféle szitkokkal, átokkal sújtja majd.

Értékelés: Tunézia - Last minute utak, letenky

Baksis

Ez a borravaló bármilyen szolgáltatásért, amelyet bármelyik helyi lakos Önnek nyújt. Sokszor tekintet nélkül arra, hogy kérte vagy sem. Ezért mindig hordjon magánál elegendő aprópénzt, mert borravalót kérhetnek a helyiek márcsak azért is, hogy lefényképezkednek Önökkel.

Példák árakra

Főétel az éttermekben – 6 TDN
Belépő a műemlékekhez – 2 – 6 TDN

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Az arab írás
20.06.2011 Malouf
15.04.2011 az A1 autópálya

Utoljára a fórumban...

25.05.2011 Animátorok
24.05.2011 Félpanzi vagy all incl?

Utolsó fényképek...

Erődítmény
Tunéziai napnyugta
Tunéziai strand
Monastir
Életstílus